Restaurant
Zapraszamy do punktu informacji o żydowskiej Warszawie, sali spotkań i na warsztaty kulinarne!
Zapraszamy do nowej przestrzeni Muzeum POLIN na Placu Grzybowskim 2. Niegdyś mieściła się tu legendarna Menora, restauracja z kuchnią żydowską, teraz punkt informacji o żydowskiej Warszawie, salę spotkań dla organizacji pozarządowych oraz miejsce na warsztaty kulinarne!
Menora InfoPunkt: tu odszukasz dawny adres na wielkiej mapie przedwojennej Warszawy, skorzystasz z dostępnych na miejscu baz internetowych i platform, zapiszesz się na wycieczkę po mieście i dowiesz się co, gdzie i kiedy dzieje się w żydowskiej Warszawie. InfoPunkt jest otwarty od poniedziałku do piątku od 10:00 do 17:00.
Sala spotkań to przestrzeń, którą chętnie podzielimy się z organizacjami pozarządowymi i instytucjami, których działalność jest zbieżna z misją naszego muzeum i które pragną przyczynić się do szerzenia wzajemnego zrozumienia i szacunku wśród ludzi. Nasze zaproszenie kierujemy przede wszystkim do organizacji działających na rzecz upowszechniania kultury i zachowania dziedzictwa żydowskiego, ale też do organizacji zajmujących się ochroną praw człowieka, edukacją obywatelską, przeciwdziałaniem antysemityzmowi, rasizmowi i wszelkiej dyskryminacji. Można tu nieodpłatnie organizować spotkania, wykłady, czy prezentacje. W celu skorzystania z sali spotkań prosimy o kontakt mailowy: menora@polin.pl.
Warsztaty kulinarne, które organizujemy w Menorze, mają na celu przywrócenie do życia zapomnianych przepisów kuchni żydowsko-polskiej. Jednak nie ograniczamy się tylko do rekonstruowania starych przepisów i ich stosowania – ucząc się przyrządzać różne potrawy, będziemy zgłębiać czym była i jest żydowska kuchnia. Czy kiszenie jest koszerne? Jak przygotowuje się szabatową kolację? Spróbuj razem z nami żydowskiej kultury od kuchni!
Przy tworzeniu koncepcji warsztatów kulinarnych wspierała nas Katia Roman-Trzaska z Little Chef. Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Na miejscu można również spróbować nowej odsłony znanego w Warszawie (i nie tylko!) menu restauracji Charlotte Menora.
Charlotte Menora to kawiarnia żydowska, dla której inspiracją były tradycyjne piekarnie żydowskie, na przykład w paryskim Le Marais, oraz nowojorskie piekarnie i bary Brooklynu i Manhattanu, które idealnie łączą w wystroju elementy tradycyjne z nowoczesną funkcjonalnością. Jak w każdej Charlotte można tu kupić pieczywo wyrabiane na miejscu, szybko i smacznie zjeść oraz napić się wina. Charlotte Menorę wyróżnia jednak pieczywo żydowskie, takie jak bajgle, chałki czy chleby żytnie, dostępne tylko w tym lokalu w Warszawie oraz menu poszerzone o dania kuchni żydowskiej.