India Masala

Asian Restaurant South Indian Restaurant
Authentic Indian cuisine, The original tast of India. We serve Paneer, Mix vegetables, Chicken, Lamb, Fish(Solmon) & Prawns in a large varaity.
(PL) Restauracja INDIA MASALA serdecznie zaprasza w kulinarną podróż do Indii. Różnorodność potraw kuchni indyjskiej, przygotowywanych w naszej restauracji pozwoli zaspokoić gusta każdego, kto szuka nowych kulinarnych doznań. W naszej karcie menu znajdziecie Państwo bogactwo indyjskich dań, pochodzących z różnych regionów Indii, począwszy od łagodniejszych dań północnej części kraju, skończywszy na bardzo ostrych daniach , takich jak Vindaloo, charakterystycznych dla regionu Goa. Nasi kucharze, pochodzący z Indii, specjalizują się w potrawach przygotowywanych w piecu Tandoor. Jest to gliniany piec w kształcie dzbana a potrawy w nim przygotowywane mają niepowtarzalny smak i aromat. Marynowane wcześniej mięsa są wypieczone z zewnątrz pozostając miękkimi i soczystymi wewnątrz, a pieczywo jest niezwykle chrupkie. Dania te nazywa się tandoori. W naszej kuchni wykorzystujemy tylko świeże warzywa i mięsa, mało przetworzone składniki oraz całe bogactwo indyjskich przypraw, takich jak, np. kardamon, kumin, kurkuma, liście curry, liście kolendry, chilli, kumin, kozieradka i wiele innych. Nasi kucharze używają specjalnej mieszanki przypraw – MASALA, skomponowanej specjalnie z myślą o Was, Drodzy Goście. Indie to kolebka wielu tradycji kulinarnych. Wynika to z faktu, że mieszają się tu różne kultury, religie i tradycje. Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna pod względem smaku, koloru i aromatu. W dużej mierze wykorzystuje produkty wegetariańskie i wegańskie, które umiejętnie połączone z różnymi przyprawami, pozwolą przygotować całe bogactwo potraw. Duży wpływ na indyjską kuchnię wywarli wyznawcy różnych religii i różnych narodowości, którzy osiedlili się na ziemiach indyjskich, np. muzułmanie wprowadzili do kuchni indyjskiej baraninę i jagnięcinę, Portugalczycy – ziemniaki, a Anglicy zwyczaj picia herbaty, cudownego, aromatycznego napoju nazywanego-chai. Różnorodność dań kuchni indyjskiej sprawi, że zaspokoi ona gusta każdego, kto szuka nowych kulinarnych doznań. Posiłki serwowane w hinduskiej restauracji, barze czy w zaciszu domowym są wielodaniowe. Rozpoczynają się przekąską, która może być na gorąco lub na zimno. Najczęściej jest to indyjski pierożek samosa, pakora lub warzywne placuszki – aloo tikka. Towarzyszą temu przeróżne dipy i chatneye. Następnie podawane są dania główne, gorące, zawiesiste sosy, np. curry, balti czy vindalu. Jakie będzie danie główne zależy od regionu Indii, w którym jest podawane. Jednak w każdym miejscu w Indiach do sosów podawany jest ryż oraz przeróżne chlebki naan, chapati lub roti, które często zastępują sztućce. Nie ma nic pyszniejszego niż gorące i chrupiące chlebki zanurzone w aromatycznym sosie. Posiłek może również składać się z kilku dań głównych, wówczas każdy otrzymuje na talerzu zestaw takich dań, który nazywa się – thali. Po skończonym posiłku przychodzi czas na delektowanie się słodkościami, jogurtowymi lassi lub indyjską herbatą. Kuchnia indyjska posiada jedna cechę, która pozwala jej wyróżniać się na tle wszystkich kuchni świata. Są to aromatyczne przyprawy, które rzadko goszczą na stołach innych kuchni. Wśród przypraw najbardziej popularne są kardamon, imbir, kumin, liście curry, kurkuma, kolendra, chilli i wiele, wiele innych. Przprawy te wywierają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Hindusi posiadają niezawodny zmysł łączenia tych wszystkich przypraw w mieszanki, zwane MASALĄ. W każdym domu przepis na masalę jest inny i niechętnie zdradza się ten sekret. My również przygotowaliśmy z myślą o Was, Drodzy Goście, specjalną MASALĘ – mieszankę tych cudownych i aromatycznych przypraw. W restauracji INDIA MASALA będziecie mogli delektować się daniami kuchni indyjskiej, przygotowanymi na bazie naszej masali. Serdecznie zapraszamy a wszystkim Gościom życzymy cudownej, aromatycznej, kulinarnej podróży do Indii. (ENG) India is the birthplace of many culinary traditions. This is due to the fact of the mix of different cultures, religions and traditions. Indian cuisine is very diverse in terms of taste, color and aroma. It largely uses vegetarian and vegan products, which are skillfully combined with various spices to prepare a wealth of dishes. Much of the impact on Indian cuisine was exerted by followers of different religions and nationalities who settled in the lands of India. For example, Muslims introduced mutton and lamb, Portuguese – potatoes, and the English, the habit of drinking tea, a wonderful, aromatic drink called-‘Chai’. The diversity of Indian cuisine satisfies the tastes of anyone looking for a new culinary experience. Meals served in an Indian restaurant, bar or in the comfort of your home are multi-course. They begin with a snack, which can be hot or cold. It is mostly Indian samosa, pakora and vegetable fritters -aloo tikka. This is accompanied by various dips and chatneye. Then the main courses are served hot with viscous sauces, for example, Curry or balti vindalu. What will be the main dish depends on the region of India, where it is served. However, in many places in India, sauces are served with rice and a variety of breads naan, chapati or roti, replacing the cutlery. There is nothing yummier than hot and crispy breads dipped in an aromatic sauce. The meal may also consist of several main dishes, then each is received on a plate with such dishes, which is called – thali. After finishing the meal comes time to enjoy sweets, yogurt lassi or Indian tea. Indian cuisine has one feature that allows it to stand out from all other cuisines of the world. These aromatic spices rarely host tables of other cuisines. Among the most popular spices are cardamom, ginger, cumin, curry leaves, turmeric, coriander, chilli and many, many others. Spices also have a very beneficial effect on our health. The Indians have a reliable sense of connecting all these spices in the mix called masala. In each house the masala recipe is different and this secret is sometimes reluctantly revealed. We also have prepared with you in mind, Dear guests, a special masala-mix of wonderful and aromatic spices. The restaurant INDIA MASALA is where you will be able to enjoy Indian cuisine, prepared on the basis of our masala. We warmly welcome all guests and we wish you a wonderful, aromatic, culinary trip to India.

India Masala contact

information:

address: Mały Rynek 2, 31-041 Kraków, Poland

parking:

On the street

public transport:

Tylko jedena restauracja Indyjska na Małym Rynku w Krakowie. The only Indian restaurant located at Mały Rynek in Kraków.

India Masala opening hours

  • Monday 12:00 - 00:00
  • Tuesday 12:00 - 00:00
  • Wednesday 12:00 - 00:00
  • Thursday 12:00 - 00:00
  • Friday 12:00 - 00:00
  • Saturday 12:00 - 00:00
  • Sunday 12:00 - 00:00

India Masala ratings

Have you been at India Masala? Rate it!

India Masala information

payment method:

Cash
Mastercard logójaMastercard
Visa logójaVisa

services:

Home delivery
Event
For groups
Child friendly
Outside
Reservation
Takeaway
Serving
Wandering guests can come

specialities:

Breakfast
Lunch
Drinks
Dinner

price category:

$$ mid price

India Masala facebook posts

Happy Dipawali for All our Guests !!!
Szczęśliwego Święta Światła dla wszystkich naszych Gości. Trzymajcie się zdrowo

India Masala, 2020.11.13.

Kochani klienci z powodu okoliczności,związanych z epidemia koronawirus nie jesteśmy w stanie obsługiwać państwa na miejscu.Jednakże wciąż pozostajemy otwarci dla was. Możliwy jest natomiast odbiór osobisty przy zamówieniach na wynos.Serdecznie zapraszamy do każdego zamówienia na wynos złożonego...

India Masala, 2020.03.16.

Szanowni Klienci,

Nasza restauracja zostaje zamknięta dla gości do odwołania.

Mogą Państwo zamówić nasze dania z odbiorem osobistym lub dostawą do domu.

Zamówienia można składać:
- pod numerem telefonu 124214756,
- przez nasza stronę internetowa...

India Masala, 2020.03.14.

"narrow"

Login to the site


Gear.svg