Zarząd Województwa Opolskiego podjął dziś decyzję o przyznaniu członkostwa nowym podmiotom w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, o...
Gospoda i Masarnia Mróz
Butcher Shop
Firma rodzinna od 1905 roku. Wytwarzamy tradycyjny śląskie wyroby zgodnie ze starymi recepturami. Zapraszamy także na zimne piwo do klimatycznej gospody
Masarnia i gospoda w Kadłubie, położona na rozwidleniu rzeki Jemielniczanki, jest firmą rodzinną z ponad stuletnią tradycją.
Wszystko to rozpoczęło się w 1900 roku, kiedy to Thomas Mross i Anna z domu Hutta sprzedali gospodę w Osieku i za uzyskane pieniądze kupili gospodę w Kadłubie. A wszystko dlatego, że przez Osiek przebiegała trasa ze Strzelec do hut żelaza w Staniszczach. Po upadku tej huty trasa ta była coraz mniej uczęszczana, co też zmusiło właścicieli do poszukiwań innej lokalizacji gospody. Okazja nadarzyła się w Kadłubie, który był położony na drodze ze Strzelec do rozrastającej się coraz bardziej huty Malapane [dziś Ozimek]. Wraz z rozrostem huty zaludniała się także droga, co też było warunkiem prosperowania gospody. Tak też rodzina Mross ponad 100 lat temu trafiła do Kadłuba.
Ewenementem tej gospody od początku było to, że goście oprócz ukojenia pragnienia mogli też zaspokoić głód wyrobami z masarni. Gospoda była wówczas centrum życia społecznego i kulturalnego wsi. Kronika szkoły w Kadłubie często wspomina, że spotykali się tutaj mieszkańcy, aby omawiać ważne dla wioski problemy i wydarzenia. Gospoda także słynęła z wyśmienitych wyrobów, a przygotowanie Wellfleischu było celebrowane jak święto. Właściciel zapraszał wtedy do specjalnej izby w gospodzie prominentów wiejskich, np. kadłubskiego grafa Strachwitza, nadleśniczego i nauczyciela oraz serwował gościom gorące półmiski ze świeżym mięsem ze świniobicia z musztardą. Zanim jednak zasiadał do stołu musiał zawinąć rąbek fartucha masarskiego za pas – oznaczało to, że w tej chwili masorz był poza służbą.
Po okresie wywłaszczenia właścicieli przez nową władzę (lata 1945-89), gospoda i masarnia powróciła w 1989 roku w posiadanie rodziny. Oferuje dziś tradycyjne śląskie wyroby wędliniarskie według tradycyjnych receptur przekazywanych w rodzinie od 4 pokoleń, z uwzględnieniem najnowszych standardów i technologii. Surowiec do produkcji wyrobów jest zawsze pozyskiwany od lokalnych i zaufanych rolników. Na sali biesiadnej organizowane są uroczystości okolicznościowe: komunie, urodziny, zabawy karnawałowe, zebrania, a także turnieje skatowe i biliardowe. Gospoda świadczy także usługę cateringu z dowozem do domu – dostarcza gotowe, smaczne i gorące potrawy na imprezy domowe czy plenerowe, z dowozem bezpośrednio na miejsce imprezy w przeznaczonych do tego specjalnych podgrzewaczach.
Gospoda i Masarnia Mróz contact
Gospoda i Masarnia Mróz opening hours
- Monday always open
- Tuesday always open
- Wednesday always open
- Thursday always open
- Friday always open open
- Saturday always open
- Sunday always open
Gospoda i Masarnia Mróz ratings
Have you been at Gospoda i Masarnia Mróz? Rate it!
Gospoda i Masarnia Mróz information
price category:
$
low price
Gospoda i Masarnia Mróz facebook posts
Święta tuż tuż, najwyższy czas złożyć zamówienie na szynki wędzone, kiełbasę podsuszaną, wędzone filety i kotlety wieprzowe, lejberkejzę i wiele innych wyrobów
To jest, to jest 18...